Harta site Contacte
Loading
Pagina Proiectului “Responsabilitate individuală şi cetăţenie activă” poate fi consultată în Compartimentul „Informare Europeană” al Portalului
27.02.2012
Moldova şi UE demarează negocierile privind zona de liber schimb
Prim-ministrul Vlad FILAT a avut astăzi o întrevedere cu Comisarul European pentru Comerţ, Karel De Gucht, după care cei doi oficiali au susţinut o conferinţă de presă comună
În cadrul discuţiei au fost abordate aspecte ce vizează dialogul dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană, în special pe dimensiunea comercial-economică.

Vlad FILAT a exprimat gratitudine pentru susţinerea acordată ţării noastre de Uniunea Europeană în privinţa lansării negocierilor privind instituirea Zonei de Comerţ Liber Aprofundat şi Cuprinzător (DCFTA), precum şi pentru sprijinul politic şi financiar. Premierul a reconfirmat voinţa politică a Guvernului Republicii Moldova de a promova în continuare reformele necesare pentru instituirea cît mai rapidă a Zonei de Comerţ Liber Aprofundat şi Cuprinzător cu UE.

De menţionat că procesul de negocieri pe marginea creării Zonei de Comerţ Liber Aprofundat şi Cuprinzător cu UE este parte a  procesului de negociere a Acordului de Asociere dintre RM şi UE şi are o deosebită importanţă pentru întreg procesul de integrare europeană a Republicii Moldova.

În cadrul conferinţei de presă comune, Prim-ministrul a declarat că lansarea negocierilor privind crearea Zonei de Comerţ Liber Aprofundat şi Cuprinzător cu UE  este o realizare importantă, iar implementarea acestui obiectiv înseamnă noi oportunităţi pentru agenţii economici din ţara noastră, dar şi motivaţie suplimentară pentru investitori străini.

Premierul s-a referit la progresul înregistrat în domeniul comerţului Republicii Moldova cu  statele-membre ale UE, precizînd că actualmente 49% din exportul mărfurilor din RM sînt orientate spre statele-membre ale UE, iar 43,5% reprezintă import din UE.

Premierul a subliniat că obţinerea din partea UE a unei decizii favorabile pentru lansarea negocierilor pe marginea stabilirii Zonei de Comerţ Liber Aprofundat şi Cuprinzător cu UE  este o decizie importantă,  dar este doar un început. Vor urma runde de negocieri intense cu reprezentanţii UE, care vor derula în paralel cu o agendă ambiţioasă de reforme implementate pe plan intern în conformitate cu recomandările Comisiei Europene.

În acelaşi timp, crearea Zonei de Comerţ Liber Aprofundat şi Cuprinzător cu UE va constitui o oportunitate adiţională şi pentru agenţii economici din regiunea transnistreană, care beneficiază actualmente deja de Preferinţele Comerciale Autonome ale UE.

„Dialogul pe care l-am avut pînă acum cu experţii europeni referitor la DCFTA a fost unul constructiv şi dinamic. La 18 ianuarie la Chişinău, a fost stabilit calendarul negocierilor pentru 2012, s-a convenit asupra principiilor şi modalităţilor de bază pentru desfăşurarea negocierilor, iar în perioada 19-23 martie va avea loc prima rundă de negocieri plenară asupra conţinutului viitorului document privind crearea Zonei de Comerţ Liber Aprofundat şi Cuprinzător dintre RM şi UE", a specificat Vlad FILAT.

Premierul a menţionat că Guvernul RM este pregătit pentru aceste negocieri şi e determinat să depună tot efortul pentru semnarea cît mai rapidă a Acordului privind instituirea Zonei de Comerţ Liber Aprofundat şi Cuprinzător cu UE.

La rîndul său, Comisarul European pentru Comerţ a apreciat acţiunile Guvernului RM întreprinse pînă la această etapă şi a exprimat speranţa că această dinamică va fi menţinută în continuare.

„Astăzi este punctul de cotitură în relaţiile comerciale dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană, pentru care a fost nevoie de mult efort din partea partenerilor", a declarat Karel de GUCHT şi a felicitat Guvernul RM pentru acest succes.

Oficialul a menţionat că instituirea Zonei de Comerţ Liber Aprofundat şi Cuprinzător cu UE reprezintă o oportunitate pentru reformarea sistemului economic al Republicii Moldova şi conformarea lui la standardele europene. Totodată, Karel de GUCHT a subliniat importanţa acestui proces pentru consolidarea imaginii ţării noastre în faţa investitorilor.

„Unele studii arată că volumul schimbului comercial  dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană a crescut substanţial, atingînd cifra record de 2,7 mlrd. euro. Totodată, există potenţial nevalorificat în acest sens, din cauza că producătorii din RM nu corespund criteriilor UE. Astfel, în urma conformării cerinţelor pentru semnarea Acordului privind instituirea Zonei de Comerţ Liber Aprofundat şi Cuprinzător cu UE, producătorii moldoveni vor deveni mai competitivi. UE va continua să susţină Republica Moldova inclusiv prin instrumente speciale de finanţare. Pentru perioada anilor 2011-2013 asistenţa totală constituie 273 mil. euro, iar pentru perioada ulterioară 2014-2020 se pregăteşte un nou cadru de asistenţă pentru Republica Moldova", a precizat Comisarul European pentru Comerţ. 

Acordul privind instituirea Zonei de Comerţ Liber Aprofundat şi Cuprinzător RM-UE urmează a fi semnat în cadrul Summit-ului Parteneriatului Estic care va avea loc în toamna anului 2013.

Acordul de Asociere

TEXTUL Acordului de Asociere UE - RM

Monitor Oficial, 18.07.2014, Nr. 185-199 

Jurnal Oficial al UE
L 260, 30.8.2014,
p. 4-738


AGENDA de Asociere

GHIDUL AA
Ghid succint al AA
Ghidul AA/ZLSAC
Ghid ZLSAC
Prevederile AA: Ghid

AA - Mituri şi fapte
 
NEGOCIERILE

PARAFAREA (29.11.2013)
SEMNAREA (27.06.2014)

RATIFICAREA

Aplicarea cu titlu provizoriu (1.09.2014)

Intrarea în vigoare
1.07.2016

 

IMPLEMENTAREA 2014-2016

Planul naţional de acţiuni
MO, 10.10.2014
actualizat MO., 12.10.2015

Programul legislativ de realizare a angajamentelor de transpunere asumate în cadrul i 2015–2016
MO 04.09.2015

MONITORIZARE

Raporul de Progres
01.2016
Raportul Guvernului
Raportul Euromonitor
Raportul IPRE
Modulul Agora
 
BENEFICIIELE Beneficiile  AA UE - RM
 
NOUTĂŢI DOCUMENTE
Vizitele oficialilor UE

26.09.2016 -Vizita Comisaului European pentru politica de vecinătate şi negocieri pentru extindere, Johannes Hahn
06.11.2014


22-23.10.201
5 -Vizita Comisarului  european pentru comerţ, Cecilia Malmström


27-28.04.2015
-Vizita Preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk

 

 
Arhiva
27.08.2014

Vizita Comisarului European pentru pentru energie, Günther Oettinger,
cu ocazia inaugurării gazoductului Iaşi-Ungheni


20-21.07.2014
Vizita Comisarului European pentru Sănătate şi Protecţia Consumatorilor, Tonio Borg

19-20.06.2014 Vizita Vicepreşedintelui Comisiei Europene, Comisarului UE pentru Transport, Siim Kallas

Vizita Preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso

12.06.2014
Conferința privind investițiile In RM
29.11.2012

22-23.05.2014
Comisarul European  pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloș
Comisarul European pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmstrom13.05.2014 - Vizita Preşedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy

06-07.02.2014 
Vizita oficiala a Presedintelui BERD -  Suma Chakrabarti si al Presedintelui BEI - Werner Boyer


23.01.2014
Vizita Comisarilor Europeni Dacian Cioloş şi Stefan  Fule
cu ocazia Conferinţei Miniştrilor Agriculturii din statele Parteneriatul Estic şi ale UE

01/09/2014 Vizita  comisarului european Stefan Fule
11-12.10.2013
Vizita Comisarului European pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş
3-5.10.2013
Vizita Comisaului european pentru extindere şi politică de vecinătate, Stefan  Fule
18.05.2013 Vizita comisarului european Stefan Fule cu ocazia Zilei Europei
09.07.2013 Vizita Înaltului reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate,
vicepreşedintele Comisiei Europene, Catherine Ashton

27.02.2012 -Vizita Comisarului  UE pentru comerț, Karel De Gucht

Vizitele oficialilor CoE
©2011, Moldova Europeana
DQ Team
Menţinerea portalului în perioada 2014-2015 a fost posibilă datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția USAID sau a Guvernului SUA
Portalul a fost realizat de Centru de Resurse "DIALOG-PRO" cu suportul Fundaţiei Est-Europene, din resursele acordate de Guvernul Suediei prin intermediul Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă punctul de vedere al Fundaţiei Est-Europene, Guvernului Suediei sau Sida